2008 m. sausio 26 d., šeštadienis

Varškės spurgos

Reikia:

Varškės 0,4 kg.
Kiaušinių 3 vnt.
Grietinės 6 šaukštai
Cukraus 6 šaukštai
Miltų 6 šaukštai, jei reikia tai ir daugiau
Sodos galas arb.šaukšt.


Paruošimas:

Varškę sutrinti, ar permalti, kad nebutų stambių varškės guziukų, sudėti cukrų, kiaušinius, grietinę su nugesinta soda ir miltus. Tešla turi būti tokia, kad būtų galima ją imti į rankas ir daryti kamuoliukus, kuriuos reikia mėtyti į įkaitintus riebalus, vartant lėtai juose virti, išgriebus nuvarvinti riebalus ir apipudruoti cukraus pudra.

P.s. Jei varškė per skysta, ją palikti nusivarvėti, arba nuspausti. Nes vanduo skystina tešlą, tada reikia daugiau miltų, o miltai kietina gaminį.


Šaltinis: Birutės užrašų knygelė

17 komentarų:

demer rašė...

Keli klausimai:
Kiek mazdaug gaunasi spurgu ?
Ar aliejus tiktu virimui ? ir koks ?
Ir dar, zinau, kad tingesiu malti ta varske, o jeigu ja taip su mikseriu gerai isukus ? ;))

Astra rašė...

Visai normaliai jų gaunasi, vienetais neskaičiavau, bet dviems pasmaguriaut užtektų :)Jei kepama į keptuvės platumo indą, tai gal kokios dvi partijos.
Nemanau, kad yra skirtumas aliejaus rūšiai, svarbiausia neturėtų jokių kvapų. Tinka ir aliejus ir taukai.
Galima nei malti, nei trinti tos varškės, tik tada spūrgose bus varškės gabaliukų, bet čia nieko baisaus.

demer rašė...

Dar pamirsau paklausti, kiek mazdaug to aliejaus reiktu ?

Astra rašė...

Kai daugiau riebalų smagiau kepti. Aš kepiau 1 kg. taukų, kai spurgas iškepiau jų liko beveik 0,9 kg. Nebūtina ta litrą aliejaus pilti, bet orentaciniai gal nusakiau.

Unknown rašė...

nesigavo man tesla tokia standi pagal tuos kiekius, o dedant miltu skonis tampa taip pat netoks... nesuprantu kas negerai buvo, gal priklauso nuo grietines ar varskes riebumo?

Astra rašė...

Tešla jokiu būdu neturi būti standi, ji pakamai minkšta, o kad prie rankų baisiai neliptų rutuliojant spurgytes, jas vis reiktų tiesiog suvilgyti vandeniu.
Riebumas, skystumas (ypač pirktinės varškės, ji labai skysta), žinoma turi įtakos, kuo kokykiškesni produktai, tuo geresnis gaminys.

Ilona rašė...

tuoj bandysiu ir aš kepti šias spurgutes vaikučiams :D Parašysiu kaip gausis man :D

Astra rašė...

Gerai, lauksiu įspūdžių :)

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Astra rašė...

Buvo toks klausimas:
"o ar nereikia kiausiniu suplakti ? ;O"
Nepakenks suplakimas, bet specialiai to nereikia, kiaušinis plakamas , kad patektų daugiau oro tai tarsi kildinimo priemonė), bet tešla čia pakankamai sunki, kad išsilaikytų oro burbuliukai. Su plaktu kiaušiniu reikia labai atsargiai elgtis, kad išliktų oro burbuliukų veiksmingumas, pvz.: biskvitinėms tešloms, šios tešlos negalima laikyti, reikia iškarto kepti, o spurgų tešla turi luktelt :)

Ilona rašė...

nu va kepu jau antrą savaitgalį, spurgytės laaabai skanios, super. Ačiū už receptą :)

Astra rašė...

Smagu, kad gavosi :))
Taip, jos laaabai pavojingai skanios :)

agnieska rašė...

o jas reikia kepti kaptuweje o ne wirti?

Astra rašė...

Jeigu turite gilę keptuvę, galite ir joje, arba labai mažutes spurgytes formuoti, bet jos turi virti, nei per daug smarkiai, kad nesudegtų ir vidus liktų neiškepęs ir ne perdaug lėtai, kad riebalų neprisigertų.

Unknown rašė...

oho, kept spurgas tai moku, tik uzejau pasitikslint ir prisimint sodos ar mieliu reikia, bet kiiieeek is komentaru suzinojau, pvz, apie plaktus kiausinius ir oro burbuliukus, nu super, matosi, kad autore gera seimininke, na, bet manau, kad su metais ateis ir man visa kulinarijos ismintis :D:D:D eisiu ir as kepti, kepsiu aliejuje puode is namines varskes, pats kokybiskiausias ir naturaliausias produktas. mano sunus (2m.) pirma karta spurgas valgys :)

Astra rašė...

Ačiū už komplimentus :))
Taip šios spūrgos su soda. Ir tikiuosi Jums gausis labai skanios :)

Agnyte rašė...

Na as si recepta siek tiek pagal save pakeiciau :) Dejau 4 saukstus cukraus, maziau grietines, kiausiniu tik 2 vnt. Nes kitaip butu gavusis per daug skysta tesla. O spurgas patarciau daryt kuo mazesnes ,kad iskeptu vidus :) skanaus